Buch, Englisch, 182 Seiten, Format (B × H): 153 mm x 227 mm, Gewicht: 274 g
Buch, Englisch, 182 Seiten, Format (B × H): 153 mm x 227 mm, Gewicht: 274 g
ISBN: 978-0-470-67498-7
Verlag: Wiley John + Sons
* A fascinating book tracing the centuries-old links between theology and food, showing religion in a new and intriguing light
* Draws on examples from different religions: the significance of the apple in the Christian Bible and the eating of bread as the body of Christ; the eating and fasting around Ramadan for Muslims; and how the dietary laws of Judaism are designed to create an awareness of living in the time and space of the Torah
* Explores ideas from the fields of literature, politics, and philosophy, as well as theology
* Takes seriously the idea that food matters, and that the many aspects of eating - table fellowship, culinary traditions, the aesthetic, ethical and political dimensions of food - are important and complex, and throw light on both religion and our relationship to food
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Geisteswissenschaften Religionswissenschaft Religionswissenschaft Allgemein Religionssoziologie und -psychologie, Spiritualität, Mystik
- Geisteswissenschaften Christentum, Christliche Theologie Bibelwissenschaften Altes Testament: Exegese, Geschichte
- Geisteswissenschaften Islam & Islamische Studien Islam: Koran, Heilige Texte & Traditionsliteratur
- Geisteswissenschaften Religionswissenschaft Religionswissenschaft Allgemein Religionsphilosophie, Philosophische Theologie
- Geisteswissenschaften Jüdische Studien Jüdische Studien Heilige & Traditionstexte: Torah, Talmud, Mischna, Halacha
- Geisteswissenschaften Christentum, Christliche Theologie Bibelwissenschaften Neues Testament: Exegese, Geschichte
- Geisteswissenschaften Jüdische Studien Jüdische Studien Jüdische Studien: Kult, Riten, Zeremonien
- Sozialwissenschaften Soziologie | Soziale Arbeit Spezielle Soziologie Religionssoziologie
- Geisteswissenschaften Islam & Islamische Studien Islam: Kult, Riten, Zeremonien
- Geisteswissenschaften Philosophie Religionsphilosophie, Philosophische Theologie
- Geisteswissenschaften Jüdische Studien Jüdische Studien Jüdische Studien: Leben & Praxis, Soziale Aspekte
- Geisteswissenschaften Religionswissenschaft Religionswissenschaft Allgemein Religion & Kultur
- Geisteswissenschaften Religionswissenschaft Religionswissenschaft Allgemein Religionsgeschichte
- Geisteswissenschaften Islam & Islamische Studien Islam: Leben & Praxis
- Geisteswissenschaften Religionswissenschaft Sonstige Religionen Sonstige Religionen: Spiritualität, Mystik
- Geisteswissenschaften Religionswissenschaft Sonstige Religionen Sonstige Religionen: Kult, Riten, Feiertage, Zeremonien, Gebete
Weitere Infos & Material
Foreword vi
Joaquín Racionero Page
Preface ix
Acknowledgments x
Introduction. Food Talk: Overlapping Matters 1
1 The Making of Mexican Molli and Alimentary Theology in the Making 11
2 Sabor/Saber: Taste and the Eros of Cognition 45
3 Being Nourished: Food Matters 77
4 Sharing in the Body of Christ and the Theopolitics of Superabundance 113
Conclusion. Food Notes: Prolegomenon to a Eucharistic Discourse 157
Index 161